Kuidas leida ja valida brändiga sobivaid influencereid?

Eestis on üle 372 000 Instagrami kasutaja [1].  Kuidas leida nende seast üles sisuloojad, kellega koostöö aitaks nii müügitulu edendada kui ka tugevat brändi ehitada?

Selles postituses anname ülevaate, kuidas leida ja ära tunda brändiga sobivad sisuloojad, kuidas neile läheneda, mida kindlasti meeles pidada ning mida mitte kunagi teha ei tohiks! 👇🏼

1.  Kuidas brändiga sobivad sisuloojad üles leida?
2.  Mille põhjal sisuloojaid valida?
3.  Kuidas sisuloojale läheneda?
4.  Kuidas hinnata loodud sisu?
.

1. Kuidas brändiga sobivad sisuloojad üles leida?

1.1. Olemasolevate klientide või jälgijate seast

Tõenäoliselt soovid sa leida sisuloojad, kes päriselt tahavad su brändiga koostööd teha – ideaalis neid, kes su brändi tooteid juba kasutavad ning on valmis neid siiralt oma tuttavatele soovitama.

Seetõttu võid alustuseks pilgu peale visata oma brändi sotsiaalmeedia kanalitele. Ehk on mõni sisulooja, kes on juba brändi tooteid oma jälgijatele soovitanud, pidevalt oma story’des näidanud või piltidel märkinud? Kui leiad mõne tulihingelise fänni, hoia teda! Hea tava on vastata ❤️ või kommentaariga. Kui tahad eriti sooja suhte luua, saada talle karbitäis tooteid või mõni muu vahva üllatus – tõenäoliselt on ta südamest rõõmus ning jagab seda ka oma sotsiaalmeedias!

Lind Ling ja Vallila kampaania Promotys

Linda Ling (@itslindaling) x Vallila kampaaniafoto

1.2. Otsi Instagramist manuaalselt

Loomulikult tasub üle vaadata ka brändi ja selle tegevusvaldkonnaga seotud teemaviited (hashtags) – eriti eestikeelsed. Kui tahad leida influencer‘reid mõnes kindlas riigis, vaata, kes on märkinud oma postituse asukohaks mõne selle riigi linna. Samuti võid sisuloojaid leida otsides postitusi, kus on kasutatud teemaviidet #reklaam või #ad.

Vihjeid võib leida ka konkurentide kontodelt. Kindlasti ei tasu teiselt brändilt sisuloojaid või kampaaniaideid üle lüüa – küll aga võib koguda inspiratsiooni, leida uusi teemaviiteid või valdkonnast huvitatud inimesi, kellega vestlust alustada.

Kui oled leidnud mõne profiili, kes su koostööpartneriks sobib, võid klikata “Suggested for you” nupukest nende profiilil.

similar accounts button instagram

“Suggested for you” nupuke Instagrami profiilil

 1.3. Kasuta influencer-turunduse platvormi

Sobivate sisuloojate leidmine manuaalselt on suhteliselt keeruline ning ajakulukas – näiteks Promoty loomisel kulus meil 100 sobiva sisulooja leidmiseks enam kui 40 töötundi. See on ka üks põhjuseid, miks me Promoty lõime!

Influencer-turunduse platvormi kasutades on sul võimalik:

• otsida Instagrami sisuloojaid ja filtreerida tulemused vastavalt nende vanusele, soole, jälgijate arvule, kaasatuse määrale jm kriteeriumitele meie Influencer Discovery abil;

• näha sisulooja jälgijaskonna demograafiat (vanus, sugu, asukoht jne) ja teha seega kindlaks, kas nende jälgijad kattuvad sinu sihtgrupiga;

• hallata oma influencer-koostöid, -kampaaniaid ja sisu ühes kohas;

Influencer Discovery abil saad otsida Instagrami, TikToki ja YouTube’i üle kogu maailma

2. Mille põhjal sisuloojaid valida?

2.1. Sisulooja lugu ja väärtused

Tõsiasi on see, et ainult numbrite põhjal sisuloojat valida ei saa – alustuseks peab brändi esindaja ikkagi sisulooja profiili avama ning seniste postituste põhjal otsustama, kas konkreetne sisulooja sobib brändiga.

Kuna enamik sisuloojaid räägivad oma sotsiaalmeedias elu erinevatest valdkondadest, ei saa öelda, et mingi toote kampaaniasse peaks ainult konkreetse valdkonna influencer’eid kaasama. Pigem tasub süveneda senistesse postitustesse: näiteks kui sisulooja on varem oma kontol puhta toidu olulisust rõhutanud või keskkonnasäästliku eluviisi nippe jaganud, sobib ta tõenäoliselt ökotoodete kampaaniasse hästi.

Mõned küsimused, mida sa võid endalt küsida:

•  Kas sisulooja on varem puudutanud teemasid, mis on brändi jaoks olulised?
•  
Millist elustiili ta propageerib?
•  
Millised väärtused ta postitustest läbi kumavad?
•  
Kas selline inimene sobiks brändi esindusnäoks?

Promotys lisavad sisuloojad kampaaniasse kandideerides ka lühikese kaaskirja, miks nad tahavad kampaanias osaleda – see näitab tihtipeale ära, kui hästi sisulooja kampaaniasse sobib.

2.2 Sisu kvaliteet

Fotode kvaliteedi olulisus sõltub eelkõige sellest, kas bränd ootab postitust ainult sisulooja kontole või soovib loodud visuaale hiljem ka oma kanalites kasutada.

Enamikel sisuloojatel on välja kujunenud visuaalne stiil. Kui näiteks kõik sisulooja senised fotod on telefoniga tehtud, tumedad ning pisut teralised, ei tasu oodata, et sinu koostööpostitus heledates toonides ning väga hea kvaliteediga tuleb. Juhul, kui bränd ootab kindla stiiliga fotosid, tasub see kindlasti kampaania briifis välja tuua.

katriinhu profiil promotys

sisulooja @katriinhu profiil Promotys

2.3 Varasemad koostööd

Samuti tasub pilk peale heita senistele koostööpostitustele – kas need on isikupärased, autentsed ja emotsionaalsed? Kas kommentaarid koostööpostituste all on siirad ning huvitatud või pigem negatiivsed?

Mida vähem on sisulooja profiilil tasustatud postitusi, seda hoolikamalt ta tõenäoliselt oma koostööpartnereid valib ning seda autentsemat sisu võid oodata.

Kindlasti tasub ka kindlaks teha, ega sisulooja varem konkureerivate brändidega koostööd ei ole teinud. Sellisel juhul ei pruugi sisulooja olla hea valik, kuna kahe konkureeriva brändi vaheldumisi kiitmine jätab ebasiira mulje ning võib viidata sellele, et sisulooja teeb koostöid lihtsalt tasu saamise eesmärgil.

2.4 Instagrami statistika

Sisuloojate jälgijate arv ei ole kindlasti kõige-kõige olulisem mõõdik, mida sisulooja valikul jälgida. Näiteks ei näita jälgijate arv, kui palju inimesi sisulooja postitusi näeb. Seda näitab keskmine levik (reach), mille teada saamiseks tuleb kasutada mõnda influencer turunduse platvormi või paluda sisuloojal saata kuvatõmmised eelmiste postituste statistikast.

Üheks olulisimaks mõõdikuks, mille abil sisulooja kvaliteeti hinnata, on kaasatuse määr: protsentarv, mis näitab, kui suur osa sisulooja jälgijatest postitustele ❤️ paneb, postitusi kommenteerib või salvestab. Kui sisulooja kaasatuse määr on kõrge, tähendab see seda, et tema jälgijatele läheb tema sisu korda ja nad suhtlevad temaga aktiivselt. Samas tasub silmas pidada, et mida kõrgem on sisulooja jälgijate arv, seda madalam on üldjuhul kaasatus – suurte influencer’ite puhul on 3-5% kaasatus igati normaalne.

Selsamal põhjusel oleme Promotys ühe kampaaniate edukust näitava mõõdikuna võtnud kasutusele hinna kaasatuse kohta (CPE – cost per engagement). Enamike kampaaniate puhul jääb see Eesti turul 0,05 kuni 0,10€ vahele, loosimiste ja väga ägedate kampaaniate puhul tihtipeale isegi alla selle.

@ennibritta ACME Filmi loos kogus üle 1700 kommentaari

2.5. Jälgijate kvaliteet

Kuidas teha selgeks, kas sisulooja jälgijad on ta üles leidnud orgaanilisel teel või on tegemist ostetud jälgijatega? Kõige lihtsam on sisulooja jälgijate nimekiri korra lahti võtta – kui seal on reas välismaiste nimedega tühjad profiilid, on asi kahtlane. Samuti tasub pilk peale heita kommentaaridele – kas tegemist on siiraste kaasaelajatega või bot kommentaaridega stiilis “Cool post, check out my content”.

Ostetud jälgijate tuvastamine on üks probleem, millele me Promotys hästi palju tähepanu pöörame. Praegu suudab Promoty algoritm juba mingil määral võltsjälgijaid tuvastada, tähistades need platvormil punase hüüumärgiga. Sel poolaastal plaanime välja arendada ka tööriistad, mis suudavad tuvastada võltsjälgijaid, bot’e, kaasatusgruppides osalemist ja teisi kahtlust äratavaid tegevusi.

Väiksema jälgijaskonnaga sisuloojate puhul tasub alati eelistada kohalikke tegijaid – näiteks kui otsid sisuloojaid Saaremaal asuva kohviku kampaaniasse, tasub valida mõni Saaremaal baseeruv sisulooja. Esiteks on ta oma kodusaare suhtes patriootlik ja kiidab kohalikke ettevõtmisi hea meelega, teiseks on tõenäoliselt suur osa tema jälgijatest pärit Saaremaalt.

Kui tahad head ülevaadet jälgijate demograafiast (asukoht, vanus, sugu), on sulle abiks Demographics vaade Promotys: seal näed jälgijaskonna jaotust riikide, linnade, soo ja vanuse põhjal. 👇🏼

Promoty influencer analüütika tööriist

3. Kuidas sisuloojale läheneda?

Instagrami sisuloojatele tasub enamasti läheneda Instagramis – kanalis, kus nad kõige rohkem aega veedavad. Juhul, kui saadetud sõnum läheb sõnumitaotluste (Message Requests) alla, võib sellest sisuloojale mõne postituse all kommentaarides viisakalt märku anda.

Sinu esmane kontakt sisuloojaga määrab ära, kas ta üldse on koostöömõtetest huvitatud. Seega tasub esimese sõnumi sisu hästi läbi mõelda.

Esimene kiri võiks olla lühike ja hästi personaalne, kirjeldes, mis on brändi juures erilist, milline on kampaania kontseptsioon ning miks antud sisulooja brändi esindama sobiks. Esimese kirja eesmärk on kombata, kas sisuloojal üldse on koostööks huvi.

🚫Ära kunagi saada sisuloojatele copy-paste sama sõnumit või kasuta sõnumite laialisaatmiseks bot’e. Sisuloojad suhtlevad omavahel tihedalt ja sellised asjad tulevad enamasti välja. Pigem soovitame saata igale sisuloojale võimalikult personaalse sõnumi ja tekitada tunde, et sa tõepoolest soovid just temaga koostööd teha.

🚫  Ära ole pealetükkiv – see on ebaprofssionaalne ning jätab nii sinust kui brändist halva mulje. Jää sõbralikuks ja viisakaks, isegi kui sisulooja ära ütleb – nii säilitad professionaalsuse ning sisulooja tunneb, et oled tõesti koostööst huvitatud.

4. Kuidas ära tunda, kas loodud sisu on hea?

Loodud sisu puhul saab laias laastus hinnata kolme aspekti: postituse visuaal, pildiallkiri ning statistika.

4.1. Visuaal

Influencer turunduse platvormide eelis on see, et tihtipeale (vähemalt Promotys) saab sisuloojatele enne postitamist tagasisidet anda. Kui kampaaniabriif sisaldas visuaali osas konkreetseid juhiseid – et toode oleks fotol, sisulooja ise oleks fotol, foto oleks heledates toonides vms – peaks loodud sisu sellele vastama. Kui ei, on brändi esindajal õigus nõuda muudatusi.

Ehkki need asjad tuleks kohe briifis välja tuua, on loomulik, et vahel mõni aspekt ununeb või turundaja ei oska briifi koostamisel sellele mõelda. Sellises olukorras on mõlemal osapoolel oluline jääda professionaalseks ning leida lahendus, mis mõlemale sobib.

Milline on hea visuaal? Taaskord, absoluutseid reegleid ei ole 🙂 Paljud turundajad eelistavad pilte, kus toode on parasjagu kasutuses või loomulikus keskkonnas, poseeritud n-ö “mina ja toode” fotodele. Samas tekitavad fotod, kus on peal ka inimese nägu, enamasti rohkem emotsiooni ning toovad seeläbi paremaid tulemusi.

4.2. Pildiallkiri

Pildiallkirjade osas on konkreetsemaid juhiseid veel keerulisem anda – enamasti soovitame me lisada võimalikult palju isikupära ning jutustada lugu, aga vahel toimivad hästi ka konkreetsed turundussõnumid. Siinkohal on olulisim see, et brändi esindaja ise teaks, mida ta kampaaniaga öelda tahab (olgu see mõne konkreetse assotsiatsiooni loomine või konkreetne kampaaniasõnum) ning suudab selle briifis ka sisuloojale selgeks teha.

vmerline x napsie kampaaniafoto

@misbu x 43 Cocktail Fresco kampaaniafoto

4.3 Statistika

Kui visuaal ja pildiallkiri on heaks kiidetud ning postitus sotsiaalmeediasse jõudnud, saab seda hinnata juba konkreetsete numbrite põhjal: meeldimiste, kommentaaride ja salvestamiste arv, levik, hind kaasatuse kohta (cost per engagement). Promotys kasutame ka mõõdikut nimega toimivus (performance), mis võrdleb konkreetse postituse tulemusi sisulooja keskmise tulemustega – see näitab, kas konkreetse sisulooja jälgijatele läks brändi sõnum korda või mitte.

Statistika kogumiseks võid taaskord paluda sisuloojatel kuvatõmmised saata, kasutada mõnd influencer turunduse platvormi või kasutada tasustatud koostöö (“Paid Partnership”) võimalust Instagramis. Influencer turunduse mõõtmisest oleme pikemalt kirjutanud ka siin blogiartiklis!

Kui koostöö on lõppenud, võib sisuloojaga ühendust võtta ja uurida, kuidas tema arvates koostöö sujus. Esiteks aitab see kaasa usaldusliku suhte loomisele, teiseks võivad nii brändi esindaja kui ka sisulooja järgmisteks koostöödeks kasulikke nõuandeid saada.

Samal teemal: