Sisulooja 101: kuidas olla hea influencer?

Kui üks hetk tunned, et oled oma niši leidnud, postitad regulaarselt ning sul on jälgijaskond, kellele brändide ja toodete-teenuste soovitamise eest tasu võiksid saada, võid mõelda esimeste koostööpostituste peale. Selles blogipostituses heidame pisut valgust sellele, kuidas brändid sisuloojaid valivad ning kuidas olla selline influencer, kellega bränd ka tulevikus koostööd teha tahab.

Siin on 12 reeglit, millest koostöid tehes kinni võiksid pidada 👇🏼

1. Vali, kellega sa koostööd teed

Viimasel ajal on turundajate seas üha suurem pahameel selle üle, et sisuloojad võtavad valimatult koostööpakkumisi vastu. Ära osale kampaaniates ainuüksi raha teenimise eesmärgil.

Just nagu kogu su loodud sisu, peaks ka koostööd peegeldama sinu põhimõtteid, väärtuseid ning eesmärke.

Selleks, et olla brändide jaoks usaldusväärne ning reaalseid tulemusi toov influencer, mõtle enne igasse kampaaniasse kandideerimist enda jaoks kriitiliselt läbi:

▸ Kas brändi väärtused lähevad kokku sinu isiklike väärtustega?
▸ Kas reklaamitava toote/teenuse mainimine sinu kontol tundub naturaalne?
▸ Kas näeksid end vastavat toodet/teenust ka oma igapäevaelus kasutamas?
▸ Kas oled päriselt valmis sellesse koostöösse oma aega panustama?

2. Tea, kuidas brändid influencer‘eid valivad

Sisuloojate kampaaniasse valimine toimib nii influencer turunduse platvormidel kui väljaspool neid suhteliselt sarnaselt: olulised on demograafilised näitajad, sotsiaalmeediaga seotud mõõdikud ning influencer‘i sobivus brändiga.

#1 Demograafilised näitajad: vanus, sugu, asukoht jm. Enamike brändide esindajad on oma peamise sihtgrupi vanuse ja asukoha põhjal defineerinud: näiteks suured ja tuntud brändid sihivad tavaliselt enam kui 25-aastaseid sisuloojaid ning Tallinnas asuvad söögikohad sihivad pealinnas elavaid sisuloojaid.

#2 Sotsiaalmeediaga seotud mõõdikud: jälgijate arv, kaasatus, postituse hind jm. Saladuskatte all võime öelda, et jälgijate arvust olulisemgi on kaasatuse määr – see näitab, et su sisu läheb su jälgijatele korda. Niisama oluline on see, et su hind oleks kooskõlas su jälgijate arvu ja kaasatusega: kuna sinu postituse töötasu peaks brändile vähemalt sama palju rahalist kasu tooma, on postituse hind tahes-tahtmata oluline (eriti väiksemate brändide jaoks).

#3 Sisu kvaliteet, story ja sobivus brändiga. See on see, mida konkreetselt numbritesse panna on keeruline: lõpliku otsuse teeb bränd vaadates sisulooja profiili, sisu kvaliteeti ning väärtuseid. Influencer, kes jagab pidevalt pitsa- ja burksipilte, ei sobi fitnessbrändi kampaaniasse – ükskõik kui ilusa motivatsioonikirja ta kampaaniasse kandideerimiseks kirjutab. Samamoodi ei vali bränd kampaaniasse sisuloojat, kes on eelmises postituses konkureerivat brändi kiitnud.

Promotys määrab bränd kampaania loomisel kriteeriumid, milliseid sisuloojaid ta soovib kampaaniasse kaasata (minimaalne vanus, jälgijate arv, asukoht jm) ning kampaaniat näevad oma äpis ja sellesse  saavad kandideerida ainult kriteeriumitele vastavad sisuloojad. Seejärel valib brändi esindaja sobivad sisuloojad, võttes arvesse nende pakutud ideed ning influencer‘i seniseid postitusi.

hea influencer kampaania kaaskirja näide

Hea näide kandideerimisavaldusest

3. Kandideerides mõtle läbi oma kaaskiri

Kampaaniasse kandideerimisel võiksid kirjutada rohkemat kui vaid “:)”, mida me kahjuks päris tihti platvormil kohtame. Kaaskiri (äpis creative idea) on sinu võimalus turundaja valikut lihtsamaks teha. See ei pea olema pikk, ent oluline on välja tuua, miks sa tahad antud brändiga koostööd teha ning millise kampaaniafoto teeksid. Kui oled brändi tooteid varem kasutanud, võid seda kandideerides mainida. Sel juhul saad ka lisada, mida sa brändi juures hindad ja miks seda teistele soovitaksid.

Idee kirjeldamisega ei tasu ka üle mõelda. Sul ju enamasti on idee, millise foto teeksid – pane see lihtsalt kirja! Kui bränd sulle päriselt meeldib, peegeldub see ka sinu kirjas – seetõttu julgustamegi koostööd tegema just nende brändidega, kes sulle päriselt meeldivad.

Mõned küsimused, mis kaaskirja kirjutamisel abiks võivad tulla:

▸ Miks just sina koostöö jaoks õige partner oled?
▸ Kas sul on brändiga varasem kokkupuude?
▸ Kas sul on sisu loomiseks juba mõni idee?

Kuna enamikes kampaaniates on huvilisi rohkem kui kampaaniasse pääseb, tühistavad paljud brändide esindajad automaatselt need avaldused, kus ideed kirjeldatud ei ole – seega suurendab sisukas kaaskiri su kampaaniasse pääsemise tõenäosust mitu-mitu korda!

4. Küsi koostöö eest õiglast tasu

Promotys on sisuloojatel koostöö eest võimalik saada 1) rahalist tasu, 2) tasuta tooteid/teenuseid või 3) kombineeritud variant ehk rahalist tasu ja tasuta tooteid-teenuseid.

Kui tegemist on rahalise tasuga kampaaniaga, saad ise määrata, kui palju koostöö eest saada soovid. Julgustame Promotys tegutsevaid sisuloojaid alati oma tasu mitte alahindama ja õiglast hinda küsima.

👉🏻 Loe lähemalt: Kuidas kujuneb influencer’i postituse hind?

5. Suuna oma küsimused õigesse kohta

a) Kui sul on kampaaniaga seoses küsimusi, suuna need otse kampaania turundajale – kui kirjutad kampaaniaga seoses probleemiga meile, oleksime me lihtsalt vahelüliks sinu ja turundaja vahel. Seega saad kiireima vastuse kampaania kohta otse turundajalt.

Kasuta äpi chat’i võimalust näiteks:

▸ Kui toode ei ole sinuni jõudnud
▸ Kui toode sulle ei sobinud
▸ Kui sa ei jõua sisu tähtajaks loodud
▸ Kui sul on kampaania jaoks sisu loomise osas küsimusi

b) Kui sul on Promoty äpiga seoses küsimusi, suuna need otse meile: info@promoty.eu.

Kirjuta meile, kui näiteks:

▸ Sa ei pääse oma kontole ligi
▸ Postitasid sisu Instagrami, aga äpp ei leia seda üles
▸ On uus kuu, aga sa ei ole oma eelmise kuu tasu kätte saanud
▸ Muud tehnilised probleemid

6. Ole suheldes viisakas ja korrektne

Koostöös on brändi turundaja sinu äripartner: ole temaga suheldes ja kampaaniasse kandideerides viisakas ning pööra tähelepanu ka oma õigekirjale. Ära kasuta slängi, mida oled harjunud oma sõpradega suheldes kasutama.

Mõned väljendid, mida vältida, aga mida oleme vestlustes näinud:

▸ Küsilause lõpus “v”
▸ “Kle”
▸ “Nvm”
▸ “?????”
▸ “Känsel v”

Ainuüksi suhtlus võib juba määrata, kas turundaja soovib sinuga ka tulevikus koostööd teha.

7. Näe sisu loomisel vaeva

Ära loo sisu lihtsalt mõttega, et see tehtud saaks ehk näe veidi rohkem vaeva kui näiteks “mina ja toode” pilt.

Kuidas seda teha?

#1 Otsi või loo tootele vastav keskkond: mõtle, millised esemed ja keskkond reklaamitava tootega kokku sobivad. Kui teed reklaamfotot näiteks vitamiinibrändile, sobiksid fotole puuviljad-juurviljad või muud esemed, mis tervislikkusele vihjavad.

#2 Pööra tähelepanu valgusele: hämaras valguses tehtud pildid on üldjuhul kehva kvaliteediga ning ei pruugi vaatajale väga atraktiivsed olla. Kasuta ära päevavalgust (näiteks toas pildista akna lähedal) või võtta appi lisavalgusti.

#3 Ära jäta fotole/videole teisi brände: veendu, et pildile ei jääks äratuntavalt teiste brändide tooteid – kui reklaamid näiteks Skechersi jalanõusid, siis ära jäta pildi fookust teise brändi pükstele, mille logo on selgelt äratuntav.

#4 Anna edasi mingisugust emotsiooni: loo pildile/videole lugu ja kontekst – on suur erinevus, kas asetad lauale ainuüksi kohvitassi või lood selle ümber loomuliku keskkonna. Kui ise fotol oled, näita välja enda emotsiooni!

Mõtle, kui tegemist oleks sinu brändiga, siis kas sul oleks hea meel sotsiaalmeedias sellist sinu  brändi/toodet mainivat fotot/videot näha!

8. Kirjuta postitusele siiras ja isikupärane pealkiri

Kui tahad, et koostööpostitus mõjuks eheda ja autentsena, püüa pealkirja võimalikult palju emotsiooni lisada. Siin on mõned variandid:

#1 Selgita, milline on su suhe brändiga: kas tegemist on uue brändiga, mida esimest korda proovisid või aastatepikkuse lemmikbrändiga. Kui tegemist on uue brändi või tootega, võid lisada, millised olid sinu esimesed emotsioonid.

#2 Räägi lugu, kuidas antud brändini jõudsid – näiteks “olen alati x probleemiga kimpus olnud ja proovinud mitmeid x tooteid, kuid ei ole leidnud ühtegi, mis mulle sobiks. Nüüd soovitas x mulle x toodet ja…”

#3 Hari oma jälgijaid: näiteks toiduga seotud postituses võid jagada retsepti, rääkida mõne toitaine kasulikkusest vms.

#4 Kirjelda oma sõnadega (mitte kodulehelt kopeeritud teksti abil!), mille poolest antud bränd/toode teistest sarnastest erineb.

Hea koostööpostitus ei ole liiga reklaamilik – näiteks postitus, mille sisu on “Circle K-s iga viies kohv tasuta. #circklek #ad”,  on ilmselgelt ostetud postitus ning ei mõju autentselt. Seevastu Kati alloleval näitel jutustab loo, paneb oma jälgijad kaasa rääkima ning tõenäoliselt ka kohvi järgi haarama.

Kirjuta nii, nagu sa päriselt brändi oma sõpradele soovitaksid – kui emotsioon on siiras, on seda postitusest näha. Kindlasti pööra tähelepanu ka õigekirjale ja komade õigele kasutamisele, et brändi esindaja sind pärast parandama ei peaks.

9. Tähista koostööpostitused korrektselt

Nii Reklaamiseadus kui Instagrami enda reklaamipoliitika nõuavad, et sponsoreeritud sisu oleks vastavalt märgistatud. Siia alla kuulub kogu sisu, kus on tasu eest esile tõstetud mõni toode, bränd või ettevõte – ükskõik, kas oled postituse eest saanud rahalise tasu või mõne tasuta toote-teenuse.

#1 Reklaami märgistamiseks on asjakohane kasutada teemaviidet #reklaam, mis peaks olema kohe postituse alguses. Story’des peab reklaamile viitav märgistus olema visuaalil. Läbi Promoty koostööd tehes lisame su postituse pealkirja automaatselt #reklaam. Kui teed koostööd iseseisvalt, saad sobiva tähistuse muidugi ise valida (#koostöö, #ad, #advertising vms).

#2 Reklaamis peab selgelt eristuma tellija nimi, mis tuleb lisada teemaviite järele postituse alguses, näiteks “#reklaam @rahva.raamat”.

#3 Kui tasu on saadud toodetes-teenustes või kinkekaardina (mitte rahas), võib selguse mõttes lisada täienduse “kingitud toode”, näiteks: #reklaam #Nike kingitud toode.

👉🏻 Loe lähemalt: Influencer turunduse legaalsed ja eetilised aspektid

10. Pea kinni lubadustest ja tähtaegadest

Lõpetuseks üks elementaarne, kuid väga-väga oluline nõuanne: kui oled lubanud teatud ajaks postituse teha, siis palun tee. Kui midagi juhtub ning sa ei jõua, anna sellest kampaania turundajale teada  – vahel on võimalik kampaaniaid ka pikendada!

Promotys näeb enne kandideerimist iga kampaania puhul koostöö tähtaegu: välja toodud kuupäeva õhtuks peaks olema sisu Promotys, brändi poolt kinnitatud ning Instagrami postitatud. Üldine soovitus on, et juba kampaaniasse kandideerides võiksid kampaaniaga seotud kuupäevadega arvestada – ära planeeri sellele ajale teisi koostööpostitusi.

Kui kandideerid korraga mitmesse kampaaniasse ning osutud valituks, siis võib juhtuda, et pead väga lühikese aja jooksul väga palju koostööpostitusi tegema. Nii võid jääda ajahätta ning ka brändid ei saa sinu jälgijatelt soovitud maksimaalset tähelepanu.

Selleks, et oma lemmikbrändidega koostöid teha, laadi alla Promoty äpp: 

Download on the App Store
Get it on Google Play

Samal teemal: