Kuidas kirjutada hea influencer turunduse kampaaniabriif?

Promoty eesmärk on teha influencer turunduskampaaniate läbiviimine brändi jaoks võimalikult lihtsaks ja efektiivseks. Selleks on aga vaja hästi kirjutatud kampaaniabriifi, mis annaks sisuloojale brändi ootused võimalikult täpselt edasi. 

Promotys läbi viidud enam kui 4000 kampaania kogemuse põhjal panime kirja aspektid, mis ühes korralikus briifis kindlasti mainitud peaks olema. 👇🏼

✔️ Pilkupüüdev pealkiri
◻️ Brändi või toote/teenuse tutvustus
◻️ Kampaania eesmärk
◻️ Milliseid sisuloojaid otsitakse
◻️ DOs & DON'Ts

 

◻️ Pilkupüüdev pealkiri

Kampaania pealkiri, brändi nimetus ja visuaal on esimene asi, mille põhjal sisulooja otsustab, kas tal üldse on huvi kampaania kirjeldus läbi lugeda. Seega võiks kampaania pealkiri olla eristuv ja pilkupüüdev – näiteks "Lisame koos sotsiaalmeediasse vürtsi! või "Jaga oma jälgijatele x tooteid". Vähemtuntud brändi puhul võiks pealkiri ka vihjata, millega on tegemist. Miks mitte ka mõni emoji! 😜

Kampaania kirjeldus peaks samamoodi olema lühike ja pilkupüüdev, tuues samas välja kõige olulisema info. Tihtipeale sisuloojad lihtsalt ei viitsi pikki ja lohisevaid kampaaniabriife lugeda! Samuti tekib liiga pika briifi puhul oht, et midagi olulist jääb kahe silma vahele. 

◻️ Brändi või toote/teenuse tutvustus

Kampaania kirjelduse alguses tasub välja tuua brändi, toote või teenuse tutvustus – eriti, kui otsid sisuloojaid, kes (uut) toodet varem proovinud ei ole! Mida paremini suudad brändi iseloomu ja väärtuseid kampaaniabriifis edasi anda, seda paremini brändiga sobivad sisuloojad kampaaniasse leiad.

Kindlasti ei tohi sisuloojale teksti ette kirjutada – see mõjub kommertsliku ja ebaautentsena ning ei too tulemusi. Oluline on eristada info, mis kindlasti peab postituses sees olema, ning info, mis on niisama taustaks.

◻️ Kampaania eesmärk

Samuti tasub välja tuua kampaania kontseptsioon ning kampaania eesmärk, et sisulooja oskaks oma postituse pildiallkirja selle ümber kirjutada ning jälgijaid vastavalt eesmärgile üles kutsuda. Kampaania eesmärgiks võib olla näiteks:

• Teavitada inimesi brändi (müügi)kampaaniast või allahindlustest
• Suunata inimesed brändi Instagrami kontole / e-poodi / kauplusesse / maandumislehele
• Tõsta teadlikkust brändist või selle teatud omadustest
• Suurendada toote/teenuse müüki

◻️ Milliseid sisuloojaid otsitakse

Üks hea nipp on lisada kampaania kirjeldusse, mida sisuloojad kandideerimisel kirjutama peaksid: näiteks võib küsida, milliseid tooteid nad varem kasutanud on või millise postituse teha plaanivad. See tagab sisukamad avaldused ning aitab need päris fännid lihtsamini üles leida. Samuti võib kohe briifis kirjutada, milliseid sisuloojaid kandideerima ootad – näiteks:

• Otsime sisuloojaid, kes osalesid eelmisel aastal x üritusel ja tahaks seda sel aastal uuesti teha!
• Otsime sisuloojaid, kelle jaoks on keskkond oluline ning kes püüavad oma igapäevaelus vähem prügi tekitada
• Otsime sisuloojaid, kes armastavad magusat, aga tahaks samas tervislikult toituda

...nii tunneb sobiv sisulooja, et kampaania on "täpselt talle mõeldud" ning kandideerib suurema tõenäosusega.

◻️ DO’s & DON’Ts

Selles rubriigis saab välja tuua täpsemad juhised nii visuaali kui ka pildiallkirja osas – näiteks võib kirjeldada, millises kontekstis toode pildil peaks olema, kas sisulooja peaks ise ka pildil olema, millistes värvides võiks foto olla jm. Kui brändi jaoks on oluline rõhutada mõnd konkreetset omadust (keskkonnasõbralikkus, päritolu vms), peaks ka selle ära mainima.

Samuti tasub läbi mõelda võimalikud ohukohad – näiteks kui tegemist on konservatiivsema brändiga ning visuaalidel ei tohi olla paljast ihu, võiks selle briifis välja tuua. Ära tasub mainida ka ilmselged asjad, mis alustava sisulooja jaoks ei pruugi ilmselged olla – näiteks see, et teatud ajaperioodi jooksul ei tohiks konkureerivate brändidega koostööd teha.

Seejärel näeb brändi kampaaniabriif Promotys välja umbes selline:

Fiktiivse brändi kampaaniabriif

5 influencer turunduse kampaaniabriifi, millest eeskuju võtta

Tihtipeale küsitakse meilt heade kampaaniabriifide näiteid, mida oma kampaaniateksti koostamisel eeskujuks võtta. Kuna me ei saa jagada reaalsete kampaaniate lähteülesandeid, panime Promoty kõige paremini toiminud kampaaniate põhjal kokku 5 kujutletavat kampaaniabriifi.

Ehkki tegemist on väljamõeldud brändide ja kampaaniatega, on neilt üht-teist õppida – toome olulisimad punktid iga näite all eraldi välja!

1. Water19234 otsib sind! Kampaania influencer'itele, kes armastavad meie vett 😋💦

Selles tootekampaanias antakse osalevatele influencer'itele kolm kasti energiavett. Kuna tegemist on pigem madalama hinnaklassi tootega, aitab selline tasu kaasata kampaaniasse just need kõige-kõigemad fännid, kes päriselt toodet armastavad ja selle eest meelsasti sisu loovad!

Mida siit õppida:

• Kampaaniabriifi alguses antakse ülevaade ettevõttest, kampaania taustast ja eesmärgist.

Tonaalsus, millega tekst on kirjutatud, peegeldab brändi olemust: kuna tegemist on noorusliku brändiga, on ka kampaaniabriif lõbus, emotsionaalne ja mitteformaalne. Emoji’d on hea võimalus nii kampaania pealkirjale kui ka lähteülesandele karakterit lisada ja see väljapaistvamaks muuta!

• Loosimise ehk giveaway korraldamine, kus sisulooja loosib välja brändi tooteid, on hea võimalus saada täiendavat nähtavust ja jõuda veel rohkemate potentsiaalsete klientideni. Samas ei pruugi kõik influencer'id loosimise korraldamisest huvitatud olla – seega on vabatahtlik loosimine hea lahendus.

• DO’s & DON’Ts all on hästi lahti kirjutatud brändi ootused loodavale sisule: emotsioon, värvigamma jm. Samuti on välja toodud, mida sisulooja kindlasti teha ei tohiks.

• Ehkki konkurentidega koostöö vältimine tundub ilmselge, tasub see sellegipoolest kampaaniabriifis välja tuua – meie kogemus on näidanud, et noored ja alustavad sisuloojad ei oska sellele alati mõelda.

2. Otsime sisuloojaid, kes armastavad ilusaid küüsi! (pikema koostöö võimalus)

Selles tootekampaanias on tasuks regulaarne küünehooldus: otsitakse brändisaadikuid, kes oleks valmis regulaarselt antud salongis maniküüris käima ja iga külastuse järel sotsiaalmeedias oma kogemust jagama.

Mida siit õppida:

Lühike ja informatiivne kampaaniabriif, kus oluline info on esile toodud boldi abil.

Pikaajalised koostööd toimivad üldjuhul paremini: kui üks koostööpostitus võib sadade postituste keskel märkamata jääda, siis pikaajaline koostöö mõjub autentsema ja usaldusväärsemana. Lisaks tekib influencer'i jälgijatel sel viisil brändiga mitu kokkupuutepunkti, mis suurendab märgatavalt ostuotsuse tegemise tõenäosust.

Promotys saaks antud kampaaniatüübi lahendada nii, et peale esimese kampaania lõppemist seab bränd üles privaatse kampaania ning kaasab sinna vaid need influencer'id, kes esimeses kampaanias (vastavalt eesmärkidele) kõige ilusamat sisu lõid või kõige rohkem tulemusi tõid.

Antud kampaanias julgustatakse influencer'eid pelgalt kommertssõnumi jagamise asemel oma isiklikku kogemust ja emotsioone jagama – see aitab samamoodi kaasa koostööpostituste siirusele ja usaldusväärsusele.

Kui bränd otsib teatud tüüpi visuaale, on hea mõte lisada kampaaniasse mõned näidisfotod – kas siis linkidena või otse kampaaniabriifi lisades!

3. Näita meie kohalike poolt valmistatud kooke täpselt nii  ahvatlevate ja maitsvatena nagu nad on! Õues tehtud piltide kampaania

See on ühe kohviku kampaania, kus osalejad saavad nii kohviku kinkekaardi kui ka rahalise tasu – kinkekaardi enne postituse tegemist, et nad saaks enne postituse tegemist koogid ära proovida, ning rahalise tasu peale postituse tegemist.

Mida siit õppida:

Kombineeritud tasu variant: esmalt antakse kampaaniasse valitud sisuloojatele kohviku kinkekaart, et nad saaks kooke ise proovida ning kampaania jaoks fotod teha, ning pärast postitamist ka rahaline tasu.

Kuna tegemist on madalama hinnaklassi tootega, aitab rahalise tasu lisamine kaasata ka suuri influencer'eid, kes enamasti ainult toodete eest koostöid ei tee. Loomulikult saab taoliseid kampaaniaid lahendada ka ainult kinkekaartidega, ent see võib tähendada, et väga suured influencer'id ei soovi kampaanias osaleda.

• Personaalsete sooduskoodide kasutamine on hea võimalus kampaania efektiivsust mõõta ning mõista, millised koostööd enim tulemusi tõid. Lisaks annab see ka lisaväärtust sisuloojatele, kes saavad oma jälgijatele soodustuse võimalust pakkuda.

Kampaaniabriifis tasub influencer'eid julgustada kandideerimisel mõnele kindlale küsimusele vastama: näiteks kirjeldada, miks just nemad kampaaniasse sobivad, milline on nende varasem suhe brändiga või millise foto nad plaanivad luua. See tagab rohkem läbimõeldud kandideerimisavaldused ning aitab brändil välja valida influencer'id, kes tõesti kampaaniasse sobivad.

Kuna üldiselt influencer'id Promotys toodete hindu ei näe, tasub kinkekaardi kirjeldusse lisada ka selle rahaline väärtus.

4. 📚🖍 Värviraamatud ja pliiatsid on kõige ägedamad!  Otsime vahvaid perekondi, kellega meie ABCDEF bränd saaks koostööd teha 🖍📚

Selles kampaanias valitakse esimesse kampaaniasse 20 influencer'it, kes saavad tasuks poe kinkekaardi. Peale esimest kampaaniat valitakse 10 lemmik-koostööpartnerit, kellega jätkatakse igakuist koostööd.

Mida siit õppida:

•  Kui bränd teab täpselt, milliseid influencer'eid nad otsivad, tasub see kampaaniabriifis välja tuua – nii saab ka potentsiaalne kandideerija kohe aru, kas ta sobib kampaaniasse või mitte.

• Kui brändil on eelistatud postitamise aeg, tasub ka see briifis välja tuua (näites on see küll väga spetsiifiline :)).

• Ehkki influencer'itele tasutakse antud kampaanias tootekrediidis, tehakse “makse” riskide hajutamiseks kahes osas: 25€ toodete soetamiseks ning ülejäänud osa peale postituse tegemist.

• Selgitus, kuidas valitakse välja pikaajalised koostööpartnerid, annab osalevatele sisuloojatele lisamotivatsiooni pingutada ja võib seeläbi aidata kaasa parematele kampaaniatulemustele.

5. #OlePositiivne ja jaga jäätist! 🍦

Selles rahalise tasuga kampaanias palutakse sisuloojatel toode ise soetada – kui tegemist on jaekaubanduses müüdava madalama hinnaklassi tootega, on see märgatavalt mugavam lahendus kui toodete transport kulleriga või pakiautomaati.

Mida siit õppida:

• Loominguline kampaaniaidee. Kampaaniates, mis keskenduvad visuaali osas rohkem ideele kui tootele, on tihtipeale palju loomingulisemad ja silmapaistvamad kampaaniafotod! Hea on ka see, et sisuloojatele on jäetud nende loominguvabadus ning ei ole antud visuaalide osas liiga piiravaid juhtnööre.

•  Karusellpostitustel on mitmeid eeliseid: esiteks saab bränd rohkem ägedaid visuaale, mida oma kanalites kasutada, ning teiseks on selliste koostööpostituste kaasatus kõrgem (nagu karusellpostitustel Instagramis üldiselt).

Mõned näpunäited veel:

• Enne kampaania ülesseadmist tasub selgeks mõelda, mis on kampaania eesmärk – sellest sõltub nii koostöö ülesehitus ja influencer'ite valik kui ka mõõdikute valik ja tulemuste hindamine.

• Promotys kampaaniat üles seades ei tasu liiga kitsaid filtreid seada: nii võid välistada mõne väga hea sisulooja. Pigem soovitame seada esialgu laiemad filtrid ning seejärel kandideerinud sisuloojate seast parimad välja valida.

• Kuna tihtipeale esitavad influencer'id sisu viimasel hetkel, tasub kõik tähtajad seada paar päeva varasemaks kui tegelikult vaja on. Sel juhul saab kampaaniat vajadusel pikendada või esitatud postitustes muudatusi teha.

• Rahvusvaheliste kampaaniate puhul võib teha ühe inglisekeelse kampaania kõikidele turgudele, aga võib ka igale turule eraldi kampaania üles seada. Samuti võib näiteks Eesti turul teha täiendava katvuse saamiseks eraldi kampaaniad eesti- ja venekeelsele sihtrühmale.

👉🏼 Loe lisaks: Kuidas kirjutada Promotys hea kampaaniabriif?

Iga kampaania on erinev, sõltudes nii brändist, eesmärgist kui ka ülejäänud turundustegevustest. Kui sul on Promoty kohta küsimusi või tahaksid oma kampaaniaideid põrgatada, võid meiega ühendust võtta – mõtleme hea meelega kaasa!

Samal teemal: