Kuidas saada influenceriks?

Kuidas saada influencer‘iks? Meie kampaaniate kvaliteedijuht Anni Rahula (@annirahula) jagas hiljuti Promoty Instagramis sisuloome- ja brändikoostööde alaseid näpunäiteid – nii enda kogemuse kui ka Promoty kampaaniatest nähtu põhjal. Panime olulisimad õppetunnid ka blogisse kirja! 👇🏼

Kuidas alustada?

Leia oma nišš ehk vali välja 2-3 põhiteemat, millest sa räägid.  Kui sa räägid liiga erinevatest asjadest, ei ole enam kõik postitused kõikidele jälgijatele huvitavad, su kaasatus langeb ning su jälgijaskond vajub laiali.

“Minu meelest on influencer’ite kõige suurem võlu selles, kui nad räägivad millestki, mis on neile üli-üli-südamelähedane. Kui sisulooja leiab oma niši, leiab ta endale ka fännid, kes teda usuvad ja usaldavad,” selgitas seda agentuuri PR Strategies konsultant Piia Õunpuu.

“Eestis on päris palju nišše katmata. Ehkki vahel tundub, et meil on nii palju influencer’eid, et neid enam rohkem ei mahu, siis tegelikult oleme me agentuuris vahel tundnud puudust inimestest, kes räägiks mingil spetsiifiisel teemal ja teeks seda hästi. 

Kui kõik jälgivad üht malli, siis autentsust jääb üha vähemaks ja kõik ongi väga sarnased. Palju lahedamad on need influencer’id, kes julgevad olla erinevad ja läbi selle kasvavad.”

♡ Kui oled selle välja mõelnud, kirjuta endale “about me” sektsiooni lühike tutvustus, mis su kontot ja sisu iseloomustab.

Kuidas head sisu luua?

Harjuta fotode tegemist ja töötlemist. Viimane on peaaegu et kohustuslik – väike töötlus teeb enamiku fotodest niii palju paremaks! Populaarseimad äpid selleks on VSCO, Lightroom (tundub alguses pisut keeruline, kuid on enamike Promoty influencer’ite lemmik) ja SnapSeed.

♡ Selleks, et su feed ühtlane välja näeks, kasuta mõnda rakendust, kus oma Instagrami postitusi planeerida saab – sealt näed ka alati ära, mis on su järgmine planeeritud postitus.

Sama tähtis on ka pildiallkirjade kvaliteet. Kui oled piltide ja teema mõttes välja mõelnud, millist Instagrami teha soovid, siis tekstiga on sama lugu. Ava ennast, jaga oma mõtteid ja ole sina ise.

Näiteks @helenadamson on tekstide sisse põiminud oma lood, nt eneseareng, eneseanalüüs jm. @kristelaaslaidi tekstid on alati näiteks naljakad ja vahvad. Põhiline on see, et tekst oleks sinulik ja alati samas stiilis!

♡ Kui tekib kahtlus, kas pildiallkirja tekst on piisav või peaks olema pikem, tasub lähtuda põhimõttest “vähem on rohkem”. Oluline on lisada väärtust. ✨

♡ Jää iseendaks, kellegi teise kopeerimisel ei ole mõtet.

👉🏼 Vaata lisaks: Kristjaana takeover Promoty Instagramis, kus ta hulgaliselt sisuloome-alaseid nippe jagas!

Kuidas rohkem jälgijaid saada?

♡ Tee endale plaan, millal ja mida sa postitad. Instagramile meeldib stabiilsus: kindlad päevad, kindel tihedus. Näiteks Anni ise jagas, et tal oli aastaid ca 7000 jälgijat – aga kui ta nüüd sügisel regulaarselt postitama hakkas, tõusis see number mõne kuuga 10 000-ni.

Tea, kuidas Instagrami algoritm töötab – nii tead, kuidas tegutseda, et su postitused suurema hulga inimesteni jõuaks. Algoritmi mõjutab peamiselt kolm tegurit:

  • See, kui palju te omavahel varem suhelnud olete (♡-d, kommentaarid, sõnumid, piltidel märkimised jm)
  • Võimalik huvi: kasutajale näidatakse sisu, mis Instagrami meelest talle meeldida võiks. Näiteks kui sa jagad sporditeemalist sisu, näidatakse su postitusi suurema tõenäosusega inimestele, kes tihti sporditeemalisi postitusi vaatavad.
  • Postitamise aeg: hiljutisi postitusi näidatakse suurema tõenäosusega esimesena. Seetõttu tasub postitada siis, kui su jälgijaskond on online (seda näed Audience vaate alt).

♡ SUHTLE aktiivselt teiste sisuloojatega ja kui keegi kirjutab sulle, vasta talle. See tõstab su kaasatust ning aitab su jälgijatel sinuga n-ö sõbraks saada. Näita, et sa hindad oma jälgijat ja tema mõtteid. Küsi ka ise küsimusi ja soovitusi – nii võid sa häid ideid saada ja tugevdad oma kogukonda.

Ära osta endale jälgijaid, see ei too tulemust ning on väga lihtsalt tuvastatav. Palju põnevam on algusest alustada ja hiljem näha, kuhu sa jõudnud oled.

♡Järjepidevus on võti. Kahe nädalaga oma jälgijate arvu ei kasvata, selleks läheb paar kuud. Sisuloome peaks olema midagi, mille tegemist sa naudid, mitte kohustus.

Koostööpostitustest

♡ VÄGA oluline on valida, milliste brändidega koostööd teha. Koostööpostitused peaksid sobima sinu üldise Instagrami teemaga – näitek kui sa pead moeblogi ja näed Promotys valgupulbri kampaaniat, tasub mõelda, kas see ikka pakub su jälgijatele huvi. Samas kui sa oled personaaltreener ja räägid fitness-teemadel, sobib see sinu senise sisuga hästi.

♡ Palju koostöid ei näita influencer’i kvaliteeti – pigem vastupidi. Kui sa kogu aeg kõike müüd, kaotad oma isikupära. Seega tee koostööd ainult nende brändidega, mida sa päriselt kasutad või proovida tahaksid (kui on uus bränd või toode). Kindlasti ei tohiks konkureerivate brändidega koostööd teha.

♡ Kui Promotys kampaaniasse kandideerid, kirjuta ka oma idee. Kindlasti räägi oma lugu, miks sa selles kampaanias osaleda tahad. See aitab turundajal aru saada, kas sa sobid brändiga ning millist postitust sinult oodata võib.

Mitte kunagi ära kirjuta turundajale eraldi ‘’vali mind’’ – see ainult tekitab segadust (me vahete-vahel kuuleme kaebuseid, et sisuloojad teevad seda).

♡ Ole brändile võimalikult professionaalne partner. Ära tee koostööd viimasel päeval, ära jäta turundajale vastamata. Kui jääd hiljaks, ära looda sellele, et turundaja aega pikendab.  Vastasel juhul jääb sinust väga halb mulje ja sama turundaja või agentuur sind enam kampaaniasse ei vali.

Kui teed koostööd ja sulle antud toode ei sobi, ei kohusta see sind oma jälgijatele valetama – võta turundajaga ühendust, selgita olukorda ja leppige kokku mõni hea lahendus.

♡ Kindlasti märgi alati ära, kui tegemist on koostööpostitusega – ka story’de puhul. See hõlmab nii rahalist tasu, tasuta saadud tooteid kui ka PR pakke.

♡ Näe koostööpostitustega vaeva, siis tulevad ka tulemused. Lihtsalt selfie postitamisest ei piisa. Kui sa oled oma koostöö põhjalikult läbi mõelnud ja brändiga tutvunud, tekib sul suure tõenäosusega võimalus ka tulevikus sama brändi või agentuuriga koostööd teha.

Kokkuvõtteks: hea influencer on see, kes teeb oma asja kirega. Otsib materjale, õpib tekste kirjutama ja pilte paremini töötlema. Loob isikupärast sisu ja ei püüa olla keegi teine. On aus, viisakas, võimeline koostööd tegema ja kliendi tagasisidet vastu võtma.

Samal teemal: