Influencerid annavad nõu: kuidas luua kaasahaaravat sisu?

Influencer’id on professionaalsed sisuloojad, kellelt on palju õppida nii teistel sisuloojatel kui ka brändide kontode haldajatel. Seetõttu uurisimegi viielt Promoty fam‘i liikmelt, kuidas luua kaasahaaravat sisu. Esimesena on teie ees Kirsti Vaikla (@kirstivaikla), Ketter Michelle (@kettermichelle), Getlin Meetua (@getlinm), Mariel Pähkeli (@marielpahkel) ja Laura Liisa Leosk aka Fitloora (@looraxo) vastused.

Fotod: Evelyn Kungla (õhtust, kui käisime Pirital restoranis Sardiinid ja purjetamine.com seltskonnaga merel päikeseloojangut nautimas).

Promoty fam - Evelyn Kungla Photography

1. Miks sa teed seda, mida sa teed?

Ketter: Teen seda, kuna soovin inspireerida oma jälgijaid ja siia maailma enda olemasolust & mõttemaailmast killukese jätta.

Kirsti: Minu sisu algas enda fitness  teekonna jagamisega. Aja jooksul on see pisut üldisemaks muutunud: jagan mõtteid treeningu, toitumise, üldise vaimse ja füüsilise heaolu teemadel. Mulle on alati meeldinud inimesi aidata ja motiveerida. Nägin, et enda tegemisi ja teekonda jagades saan seda teha – tuua pisut inspiratsiooni neile, kel võib seda vaja minna.

Getlin: Minu peamiseks eesmärgiks on alati olnud enda tegevuste ja mõtete jagamine. Ma naudin tervet protsessi: hetkede jäädvustamine, töötlemine, jagamine. Kuna olen perfektsionist, teen iga sammu hoolikalt ning pühendan sellesse palju. Minu jaoks ei ole priorideediks alati like‘ide arv ja engagement‘i määr – pigem olen rahul, kui saan üles panna midagi väärtuslikku ning jagada emotsioone.

Mulle meeldib erinevaid väljakutseid vastu võtta ning olla alati avatud uutele pakkumistele. Enda arendamine ning koostööde tegemine annab nii palju juurde – ja seeläbi saan teistele pakkuda väärtust.

Mariel: Jagan igapäevaseid moelook‘e ning fotosid seiklustest, igapäevaelust, reisidest, treeningutest ja tervislikust toitumisest. Mulle meeldib teistega vahvaid elamusi jagada, sealjuures ennast ja teisi motiveerides ning inspireerides.

Loora: Oma esimese sotsiaalmeedia konto lõin 2004. aastal ehk siis 14 aastat tagasi. Miks ma seda ikka veel teen? Mulle meeldib sisu luua ja jälgijatelt tagasisidet saada.

2. Millised on olulisimad põhimõtted, mida sa sisu loomisel silmas pead?

LooraProovin teistest eristuda.

Ketter: Minu jaoks on olulisim enda ning enda jälgijaskonnaga ausaks ning võimalikult positiivseks jäämine.

Kirsti: Püüan olla võimalikult aus ning mitte teeselda kedagi, kes ma ei ole. Olla võimalikult isiklik ja avatud, et inimestel oleks kergem suhestuda.

Getlin: Hea sisu on mitmekülgne ning nõuab palju harjutamist, oskuseid ja pühendumist. Väga oluline on kvaliteet – mitte ainult pildi resulutsioon, aga ka sisu kvaliteet. Püüan alati läbi mõelda, kas pilt on piisavalt hea, et üles panna, ning kui palju väärtust ta jälgijatele loob.

Mariel: Tuleb jääda iseendaks, mitte üritada inimestele meeldida. Arvan ka, et iga blogija loob endast kuvandi ja et inimesed ei peaks pettuma, tuleb jääda iseendaks. Kellegi teise blogi ümberkirjutamine, kopeerimine või muu selline ei loo järjepidevust ega enesekindlust. See pole usutav ei lugeja ega blogija enda jaoks.

 

Promoty fam - Evelyn Kungla Photography

3. Millised brändid sinu meelest Instagramis head sisu loovad?

Getlin: Üks, mida ise jälgin, on Nike. Mulle meeldib nende sisu mitmekülgsus ning see, kuidas nad on suutnud siduda müügi ja toodete tutvustamise inimeste ja nende lugudega. Iga postitus on sügava tagamõttega ja eriline: on emotsioone, edulugusid ning nõuandeid, kuidas motivatsiooni hoida. Inspireeriva sisu loomine on neil väga õnnestunud.

Kirsti: Hea bränd on see, kes lisaks ilusale visuaalile suudab luua väärtust oma jälgijatele. Suured plusspunktid nendele brändidele, kes suhtlevad enda jälgijatega ning lasevad neil olla osa endast – näiteks Boost Yourself, PULS Nutrition, Foodin ja Sportland teevad seda väga hästi.

Loora: Raadio MyHits Instagrami feed on üliilus, sest mina haldan seda. Hehe!

Mariel: Brändidest on minu lemmiksisulooja BoostYourself. Nende postitused smuutidest, kasutajate fotode repost‘imine, tervisliku elustiili propageerimine, huvitavad üleskutsed ning informatiivsed videopostitused loovad usaldusväärsust ning huvi toodet ise proovida.

Samuti jälgin põnevusega Sportland Eesti Instagrami, kuna projektidesse kaasatakse huvitavaid persoone, tehakse vahvaid lühiintervjuusid ning ka kajastatakse spordiüritusi live ‘is.

Ketter: Brändid võiks eeskujuks võtta need sisuloojad, kelle eesmärk ei ole pelgalt oma elu näitamine – vaid need, kellel on tõesti eesmärk teistega teatud sõnumit või maailmavaadet jagada.

 

4. Millised on tüüpilised vead, mida Instagramis tehakse?

Loora: Kasutatakse liiga palju emoji’sid ja hashtag’e.

Kirsti: Sisulooja puhul on tüüpilised vead ebaaktiivsus, halb kvaliteet, väärtuse mitte loomine, üleküllus, liigse reklaami jagamine. Ettevõtte puhul – liigne pealetükkivus, sisuloojate töö vähene väärtustamine, kannatamatus.

Ketter: Follow-unfollow meetod ehk 10 000 konto jälgima hakkamine, et need kõik sind ka vastu jälgiks. Samuti jälgijate ostmine – idiootne, kuid levinud tegevus, mis tegelikult tulemust ei too.

Getlin: Kuna eesmärgid on erinevad, on konkreetseid vigu keeruline välja tuua. Ma võin öelda, et igast kohvist või söögist ei ole iga hetk vaja pilti üles panna, kuid suur hulk inimesi soovibki jagada selliseid hetki oma elus ja see ei ole vale. Kindlasti peaks iga postituse puhul mõtlema, kas see on vajalik postitus ning kas kõike peab jagama või võiks midagi ka privaatseks jääda.

Mariel: Põhiline viga on postituse koostamisel ning valele seltskonnale pakutavas reklaamis. Postituse tekst peaks olema lühike ja tabav – midagi, mis tuju tõstaks või millega lugeja suudaks samastuda. 

Teine viga on reklaamide suunamine: olen saanud ise oma moeblogisse pakkumisi autode varuosade reklaamimiseks. Minu blogil on küll 15 000 jälgijat kuus, kuid minu sihtgrupp on 13-24 aastased naised, kes kindlasti ei otsi autole varuosi. Olen enam kui kindel, et reklaam minu blogis ei too neile kasu. Sama reklaam oleks tunduvalt efektiivsem kas või 1500 jälgijaga autohuvilise mehe blogis või Instagramis.

 

5. Mis on viimase aasta jooksul olnud sinu suurim Instagramiga seotud õppetund?

Getlin: Minu suurimaks õppetunniks on see, et kui ma olen Instagramiga tegelemise enda peale võtnud, ei saa seda vahepeal seisma jätta. Eks kõigil on vahel kiire, aga see on osa elust – oluline on olla aktiivne ja järjepidev. Olen õppinud, et enda jälgjaskonda tuleb austada ja mõista, mis neid huvitab.

Loora: Võid lisada üliägeda pildi, aga kui Instagrami algoritm seda inimestele ei näita, siis väike reach pole sinu süü.

Kirsti: Suurim Instagramiga seotud õppetund – see maailm võib sind tihti pisut endasse tõmmata. Ei tohi unustada, et Instagram peab olema fun! See on koht, kus sa saad jagada enda mõtteid, tegemisi ja ideid täpselt nii, nagu sa seda tahad ja saad. Nagu sinu oma enda moodboard.

Mariel: Keskendu sellele, mida sina luua tahad, mitte niivõrd sellele, mida need ülejäänud 13 000 inimest näha tahavad. Arvamusi on seinast-seina, sa ei suuda kõigi soove täita. Kellele sinu sisu meeldib, leiab su ise üles 🙂

Ketter: Olen lõpetanud enda elu võrdlemise teistega. See, mis on teistel Instagramis, ei ole alati tegelikult päriselus nii – võib-olla hoopis vastupidi. Ei ole mõtet enda elu teisega võrrelda.

 

6. Kuidas Instagrami algoritm enda kasuks tööle panna?

Getlin: Ole pidevalt kursis muutustega. Tea, mis Instagrami maailmas toimub ning jälgi enda postitute statistikat. Proovi teha midagi uut – live”i, loosimisi või hoia jälgjaskonda story’de abil kursis. Vaata, millal on sinu jälgijad kõige aktiivsemad, ning postita nendel hetkedel. Ole personaalne ja loominguline. Ära tee seda, mida kõik teised. Leia enda stiil ning arenda seda üha edasi.

Kirsti: Kindlasti jääb alati kõige olulisemaks puhas visuaal, mis kohe haarab peatuma ja vaatama. Lisaks väärtuse loomine, et inimesed interact’iksid sinu sisuga.

Samuti tuleb ise olla aktiivne: suhtle ja connect‘i inimestega. See näitab platvormile, et sa oled aktiivne ja huvitatatud ning annab parema positsiooni algoritmi silmis. Seega su jälgijad saavad võimaluse sinu sisu rohkem näha ja kui sa pisut pingutad, siis su jälgijad engage’ivad rohkem. Win-win 🙂

Loora:  Loo sisu, millega jälgijad suudavad samastuda. Suhtle oma jälgijatega. Positusi tehes mõtle sellele, kuidas saaksid inimesi kaasata laikima, kommenteerima, tag’ima.

Ketter:  Ma ei usu, et story‘des palumine enda pilte rohkem like‘da ja kommenteerida tegelikult aitab. Ma arvan, et selle algoritmi kallal pole mõtet väga viriseda, kuna see ilmselt muutub nagunii kogu aeg.

Mariel: Olen leidnud, et uus algoritm töötab siis, kui suudad oma jälgijad panna pidevalt kommenteerima ja laikima. Kui sul on olemas kindel n-ö fännigrupp, kes sinu fotosid pidevalt kommenteerib ja laigib, suudad nende ning ka teiste jälgijate feed‘is püsida.

 

7. Millised on tulevikutrendid – milline võiks Instagram olla aastal 2028?

Kirsti: Ei kujuta isegi ette. Kindlasti ei ole Instagram see, mis ta on praegu. Ehk suudab sotsiaalmeedia meid tulevikus kuidagi reaalsemalt rohkem kokku tuua?

Getlin: Ma arvan, et Instagram muutub veel laiemaks kui see hetkel on – nii palju on veel arenguruumi. Paljud hakkavad sotsiaalmeedia mõju paremini mõistma, üha rohkem ollakse teadlikumad oma tegutsemistest ja tagajärgedest.

Kujutan ette, et Instagram võiks 2028. aastal olla platvorm, kus inimesed üle kogu maailma jagavad enda hetki veel sügavamalt ning et kõigi heaolu selle hulgas paraneks.

Ketter: Kuna Instagram ja sotsiaalmeedia on pidevas muutuses, siis 10 aastat ette mõelda on suhteliselt võimatu. Võib-olla mingi uus feed‘i ning hashtag‘i süsteem.. Või kas Instagram sel ajal üldse enam olemas on?

Mariel: Kujutan ette, et brändid on pühendunud Instagramis turundamisele ning omavad silmapaistvaid influencer’eid üle kogu maailma. Loodetavasti muutub Instagrami algoritm paremaks ning sisuloojate enda elu lihtsamaks. Võimalik võiks olla ise oma profiilile teema valida ning kujundada see just nagu blogi – vastavalt oma stiilile ning ettekujutusele.

Loora: Instagram will probably be dead.

Kokkuvõtteks: Instagrami tuleb teha kirega. Oluline on olla omanäoline,  järjepidev ning suhtlusaldis – see on olulisem kui mistahes nipid algoritmi häkkimiseks. 

Samal teemal: