4 influencer turunduse nõuannet e-poodidele

E-kaubanduse mahud kasvavad järjepidevalt – eriti viimastel aastatel, kui üha rohkem tarbijaid inimkontakti teadlikult vähendada püüab. Seetõttu võib eeldada, et paljude influencer turunduskampaaniate eesmärgiks lähikuudel on inimeste e-poodi suunamine ning e-kaubanduse käibe kasv. Vaatame seni Promotys tehtud internetipoodide kampaaniate näitel, kuidas seda teha!

1. Palu sisuloojatel e-poe link story‘sse lisada

Kui seni oli väiksema jälgijaskonnaga sisuloojatel ainus võimalus lisada link oma profiilile ning oma jälgijad sinna suunata, siis alates 2021. aasta sügisest on kõikidel Instagrami kontodel võimalus oma story‘sse link lisada! Nii on potentsiaalsel kliendil võimalus ühe klikiga Instagramist e-poodi minna.

E-poena tasub story’sse lingi lisamise võimalust kindlasti kasutada. Kui sisulooja tutvustab e-poodi, võib lisada lingi e-poe avalehele. Kui aga jutt on mõnest konkreetsest tootest, tasub lisada link vastava toote lehele.

näide Instagram story'dest, kuhu on lisatud klikatav link

2. Mõõda ja optimeeri tulemusi

Iga kampaania viimaseks, üheks olulisimaks osaks on tulemuste mõõtmine ja selle põhjal järelduste tegemine. Laias laastus on selleks kolm võimalust:

a) UTM tag‘id

UTM tag‘idest oleme varemgi rääkinud – vastava tööriista abil saad maandumislehe lingile külge panna märksõnad, mis aitavad sul hiljem Google Analytics keskkonnas näha tulemusi iga kampaania, kanali ning meediumi lõikes. Influencer turunduse kontekstis tähendab see, et kui annad igale sisuloojale personaalse URL-i (sisulooja kasutajanime võid Campaign Content alla lisada), tead täpselt, mitu kodulehe külastust ja kui palju müüki iga koostöö sulle tõi.

UTM Tag Builder‘i abil saad luua igale sisuloojale personaalse veebiaadressi, mille saad talle näiteks Promoty chat‘is edastada. Tähistatud aadress on küll suhteliselt pikk ja kohmakas –  ülaloleva näite puhul jääb see selline:

https://www.promoty.io?utm_source=Facebook&utm_medium=Ad&utm_campaign=Product_launch&utm_content=marelleellen

ent lisades lingi story’sse, kuvatakse ainult domeen (antud juhul promoty.io).

b) Personaalsed sooduskoodid

Teine võimalus on anda igale sisuloojale unikaalne sooduskood. Sel juhul ei näe sa küll kodulehe külastuste arvu ja kvaliteeti, kuid tead täpselt sooduskoodi kasutades sooritatud ostude arvu ning kogusummat. 

Miks on kampaania tulemuste mõõtmine oluline? Lisaks üldisele kampaania tasuvusele näitab see, millised sisuloojad brändiga kõige paremini sobisid ja kõige rohkem tulemusi tõid, et nendega ka edaspidi koostööd teha. Võid seda vaadata kui reklaamide optimeerimist 📈

Näiteks ühe e-poe kampaanias kaasati Promotys seitse vastava valdkonna mikro-influencer’it (1500 kuni 15 000 jälgijat) ja anti igaühele omanimeline -10% sooduskood. Siin on kampaania tulemused:

sisulooja 1 sooduskood – 6 ostu
sisulooja 2 sooduskood – 8 ostu
sisulooja 3 sooduskood – 4 ostu
sisulooja 4 sooduskood – 5 ostu
sisulooja 5 sooduskood – 52 ostu
sisulooja 6 sooduskood – 14 ostu
sisulooja 7 sooduskood – 86 ostu

Tulemusi vaadates eristus selgelt kaks sisuloojat, kes antud brändiga sobisid ning kellega koostööd kindlasti jätkata võiks. Sealjuures ei olenenud tulemused otseselt sisulooja jälgijate arvust – näiteks üks 10 000 jälgijaga sisulooja tõi brändile 8 uut ostu, samas kui 5 000 jälgijaga sisulooja tõi 52 ostu.

👉🏼 Loe lisaks: Kuidas mõõta influencer turunduse tulemuslikkust? 

3. Vali õige sisuloojatele tasumise viis

a) Toodetes tasumine

Kui kampaania eesmärgiks on juhtida tähelepanu konkreetsele tootele või tootegrupile, võiks kampaania tasuks olla seesama toode – nii saad kindel olla, et kampaaniasse kandideerivad sisuloojad, kes seda toodet päriselt kasutavad (või tunnevad, et tahaks proovida). See toob kaasa siirad, autentsed ning mõjuvad postitused.

Teine mõjuv argument toodetes tasumise kasuks on see, et brändi jaoks on see enamasti soodsam kui rahalise tasu pakkumine. Toome näiteks ühe keskmise tootekampaania statistika 👇🏼 Siin anti sisuloojatele tasuks valik tooteid (müügihind 20…30€), millele lisandus Promoty vahendustasu (10€ iga postituse eest). Kuna me toote omahinda ei tea, on kogukulu keeruline välja arvutada – aga tõenäoliselt jääb see alla 500€. Selle eest jõudis bränd pea 160 000 inimeseni ning sai boonuseks 20 ägedat fotot, mida oma sotsiaalmeedias kasutada.

b) Tootekrediit või kinkekaart

Teine võimalus on anda sisuloojale tasuks e-poe tootekrediit või kinkekaart, mille eest sisulooja võib enda lemmiktooteid tellida. See sobib hästi siis, kui kampaania keskmes ei ole mitte konkreetne tootegrupp, vaid e-pood tervikuna.

Üks populaarne kampaaniaidee e-poodide hulgas on paluda sisuloojatel välja tuua ja tutvustada oma lemmiktooted antud poest. Seda teed läks näiteks Soome ilutoodete pood Cocopanda  tulemuseks olid siirad, isikupärased ja jälgijatele väärtuslikud koostööpostitused, kus sisuloojad tutvustasid oma lemmik-ilutooteid.

👉🏼 Loe lisaks: 7 edukat tootekampaaniat Promotys

Selver kaasas e-Selveri Tartu kojuveo lansseerimisel kohalikud sisuloojad ning tegi nendega koostöös ka giveaway‘d, mis aitas kampaanial veel laiema sihtgrupini jõuda

c) Rahaline tasu

Kui tootekrediidi andmine on tehniliselt keeruline (näiteks P2P müügiplatvormide puhul), võib sisuloojatele tasuda ka rahas – sel juhul tuleb sisuloojatel toode oma raha eest soetada või lahendada kampaania visuaal ilma toodeteta.

Üks vahva rahalise tasuga e-poe kampaania Promotys oli Yaga Armastad moodi ja meie planeeti? Viime kaks head asja kokku 💚“, kus sisuloojatele anti valik: tellida midagi Yagast (oma raha eest) või teha wishlist toodetest, mida nad tahaksid. Kuna Yaga tootevalik on nii lai, soetasid paljud sisuloojad endale midagi meelepärast ja jagasid rõõmu sotsiaalmeedias.

Rahalise tasuga e-poe kampaaniate puhul oleme katsetanud ka varianti, kus sisuloojad saavad pildistamiseks toote ning peavad selle hiljem tagastama. See aga toob kaasa päris palju lisatööd ja suurema võimaluse, et midagi läheb valesti – seega me seda varianti väga ei soovita.

Loomulikult võib kasutada ka kombineeritud varianti, kus sisuloojad saavad tasuks nii tooted või tootekrediidi kui ka rahalise tasu.  Nii saavad sisuloojad ikkagi autentse e-poes ostlemise kogemuse (→ paremad postitused) ning kampaania on atraktiivne ka suurema jälgijaskonnaga sisuloojatele, kes ainult kinkekaardist huvitatud ei ole.

4. Ole kampaaniate planeerimisel strateegiline

Influencer’ite kaasamisel tasub kindlasti kampaaniabriifis välja tuua kampaania eesmärk, et sisulooja oskaks oma jälgijaid vastavalt sellele üles kutsuda. Kui eesmärk on suunata inimesed e-poodi, saab sisulooja viidata e-poe aadressile nii postituse tekstis kui ka lisada selle oma profiilile. Internetipoodide puhul on kampaania eesmärgiks tihtipeale ka müügikampaaniast, allahindlusest või tarbijamängust teavitamine.

Teine asi, mis enne kampaania loomist enda jaoks ära defineerida, on kampaania sihtgrupp. Mida paremini suudab brändi esindaja oma sihtgrupi defineerida, seda suurema tõenäosusega leiab ta kampaaniasse sobivad sisuloojad ning oskab sõnastada kampaaniasõnumi, mis potentsiaalsetele klientidele korda läheb. 

Promotys saab praegu kampaaniaid sihtida Eesti, Soome ja Läti sisuloojatele. Mitmed rahvusvahelised e-poed on sellest juba kasu lõiganud – näiteks MyLook tegi pühade eel kampaaniad Eesti, Läti, Soome turule ja Eesti venekeelsele sihtgrupile, promodes vastavalt Soome, Läti ning Eesti e-poodi.

Vene keelt kõnelevatele eestlastele suunatud uue aasta kampaanias (mitte jõulukampaanias, nagu teiste sihtgruppide puhul!) paluti igal valitud sisuloojal teha kaks postitust. Selleks, et sisuloojad saaks ka MyLooki e-poes ostlemise kogemuse, anti igale sisuloojale lisaks rahalisele tasule ka e-poe kinkekaart. Kokku kogus viie sisulooja 10 postitust 3301 pisikest südant, 132 kommentaari ning kaasatuse hinnaks (cost per enagagement) kujunes 0,07€ (arvestamata antud tootekrediiti).

👆🏼 Mitme postituse tegemine ühe sisuloojaga on strateegia, mida me alati väga soovitame – esiteks mõjuvad pikaajalised koostööd usaldusväärsemalt,  teiseks vajab tarbija ostu sooritamise otsuse tegemiseks enamasti mitut kokkupuutepunkti ja seetõttu avaldavad mitme postitusega kampaaniad ka müügile rohkem mõju.

Kui sul on Promoty platvormi kohta küsimusi või tahad kampaaniaideid arutada, kirjuta meile mõtleme hea meelega kaasa!

Samal teemal: